Cât de mult s-a scumpit mâncarea în 2022: prețurile la alimente nu au fost niciodată mai mari decât acum

de: Alexandru Puiu
15 01. 2023

Trecem printr-o criză financiară fără precedent la ora actuală, iar oameni vulnerabili vor deveni și mai săraci în fiecare colț al mapamondului. Această realitate nu este valabilă doar în România, ci și în occident, în țările dezvoltate al lumii, marile economii.

Indicele global al prețurilor la produsele alimentare a crescut cu 14,3% în 2022. Această referință este calculată de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), conform Reuters, iar explicația pentru saltul fabulos vine pe fondul majorării costurilor majorității alimentelor de bază. Nu au ajutat nici perturbările din lanțul global de furnizare provocate de invadarea Ucrainei de către Rusia, particularități care au amplificat temerile din aproape toată Europa vizavi de penuria de mâncare.

De ce ar trebui să-ți faci griji

Food Price Index sau indicele global al prețurilor la produsele alimentare este publicat la intervale regulate de FAO și reprezintă un mod obiectiv de măsurare a modificărilor de prețuri înregistrate la un coș de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne și zahăr. În 2022, valoarea indicelui cu pricina a crescut până la 143,7 puncte, cel mai ridicat nivel de când se publică aceste date, primul an fiind 1990.

Încă din 2021, semnele unei crize alimentare globale au început să se resimtă, când Food Price Index a sărit cu 28%, comparativ cu 2020. La acea dată, problemele erau provocate de impactul pandemiei asupra lanțului de aprovizionare și a economiei globale.

Anul trecut a început foarte prost din punctul de vedere al siguranței alimentelor, detaliu reflectat și în prețuri, din cauza creșterii cu 17,9% a prețului la cereale, în urma invaziei rusești din Ucraina, a costurilor sporite cu energia, a secetei și cererii globale în creștere.

În teorie, din decembrie 2022, lucrurile au început să meargă într-o direcție mai optimistă, indicele fiind în scădere. Din păcate, veștile bune sunt doar o consecință a scăderii prețurilor la uleiuri vegetale, cereale și carne. În același timp, însă, prețurile la lactate și zahăr au continuat să crească.

„Preţurile mai moderate ale produselor alimentare de bază sunt binevenite, după doi ani extrem de volatili”, a apreciat economistul şef al FAO, Maximo Torero.